AMERIKAN LAULAJAT

                NEWS

              

                       Spring 2007

Local Choir Events

Toronto:  March 25

 

Just a brief update on the Toronto choir’s activities.

 

We presented Erkki's memorial concert yesterday.  Performances included our own Toronto choir, the chamber choir Fox Finlandia, and a number of guest artists.  The evening was well attended and accepted.  Proceeds from the event will be donated to the Agricola Church & Suomi Koti Outreach Program.  We still have one agenda engagement on Apr.27th for the Veterans 50th anniversary celebration program at the Eesti Maija.  And possibly another commitment in July at a senior citizen's organization.

 

Best of the spring season to all.

 

Bill

 

Chicago:  March 15

 

We are still singing!  Rehearsal this Friday afternoon for an appearance at the Song-Fest of local Male choruses on Friday March 22.   We are also singing at St. Mark's Lutheran Church in Waukegan for a Finnish service on the following Sunday.  We keep looking (at this point under rocks) to see if we can find some bodies -to no avail.

 

Arnold

Thunder Bay:

 

OTAVAN ST. URHON päevä  2007

 

Suurta URHON päevee tuas vietettiin

Myö OTAVAlaeset tiällä Thunder Bei:ssä

Suur ja näättävä, olj kavulla kulukuve,

jossa tuas olj nuo kuulusuuvet eissä

Iha melekein keulassa tietennii,

marssi siinä , se kuulusa naenen

ku iha ite meijän majuri,

ku on se nii vuatimaton vaenen!

Perässä seuras nuo kansanetustajat

kukin iskulaasetta kantaen

Ja tällen joukossa “rallattaen

meijän juhlalle pontta antaen!

Tietennii “hepokattia” kannettiin,

voemalla monen miehen,

ja jos lunta oes muassa ollu,

oes ura jiänny siihen tiehen!

“Saint URHO” se joukkoo veti

sillä “Suomen” pyöräpotkurilla,

sitä kun kieliset kahteli,

 

 

 

 

irtos heiltä tuo niskavilla!

Kun kulukuve lupin. sissään tulj,

ootti siellä nuo pelimannit

ja laalut soettoo kurraatti

tuo haetarj piästeli “runnit”!

Ohjelmoo olj tuasen suatunna,

kokkoon iha iso “kasa”,

eihän se mikkää kumma oo

ku essiinty siellä myös “Masa.”

Tälleen myö varoja hankitaan,

varalle tuon tulevan vuon,

Siihen soppaan minä myös,

tuon “lusikkani” mielelläen tuon!

Nyt myö voemija kerätään

jäläkeen tämän juhlan hyvän,

la jokkaene meistä laalajista,

piästää huokaaksen oekein syvän

 

Thunder Bay:ssä 29. 3. 2007, Veijo

 

Rupesin uudestaan kirjoittamaan, kun koko kirjoittamani juttu häipyi (karkasi) jonnekin tavoittamattomiin!

 

Täällä on aika rientänyt, ainakin minun silmissäni aivan liian nopeaan, ei ehdi enää edes nenää niistämään, onneksi ei ole nenä ollut juoksupäällä!

 

Meillä on ollut täällä IHANA talvi, oli muutamia tosi kylmiä päiviäkin mutta ne kuuluvat talveen, mutta on ollut PALJON normaalia lämpöisempää ja TOSI vähä-luminen talvi, monella on jo nyt pula vedestä, joilla on kaivo. Kaivattaisiin tosin vesisateita taikka tulossa on paljon metsäpaloja taas!

 

Olemme harjoitelleet Pentti Junnin johdolla koska ANJA “karkasi” sinne etelän lämpöön ja on varmaankin nauttinut siellä “suven” lämmöstä. Hän on nyt tulossa takaisin jos ei ole jo kaupungissa, Lauri Maijala oli jo lauluharjoituksissa meidän kanssa eilen (28. p:vä -07) ja harjoittelemme kevät-konserttimme lauluja.

 

Olemme ANJALLE kiitollisia kun Hän teki meille ääni-nauhat ennen etelään lähtöään, joita olemme kuunnelleet ja (oppineet ?)!!!

 

Meillä oli Eestin itsenäisyyspäivän juhlat tällä vuodella, joissa olemme käyneet jo monen vuoden ajan ja myös tuo St. URHON päivä tuottaa meille paljon lisäharjoituksia, mutta sehän on se meidän vuotuinen tulolähde, joten sitä on pyrit-tävä ylläpitämään niin kauan kun siihen on mahdollisuus.

 

On myös ikävä uutinen, TEUVO PARKKARI poistui joukostamme ja olimme kunnioittamassa lauluveljen muistoa kirkossa laulaen muistotilaisuudessa.

 

En tiedä itse kuinka kauan TEUVO oli laulamassa kanssamme, mutta nyt HÄN on siellä suuressa kuorossa odottamassa meitä, kun menemme sinne.

 

Meillä on kevätkonsertti Toukokuun 19. P:vä ja siihen sitten loppuu kevätpuolen laulutoiminta ja jatketaan syksyllä uudella innolla.

 

Toivotan OTAVA-kuoron puolesta kaikille lauluveljille mitä parhainta kevään odotusta ja muistakaa olla kilttiä sillä Joulu on taas tulossa !

 

Thunder Bay:ssä 29. 3. -07, kuoron puolesta, Veijo H.

Sudbury:  Junannus in Sudbury will be complimented by the celebration of the 2007 Finnish Canadian Grand Festival.  The Sudbury Male Choir is actively participating in the preparation and presentation of the event.  Amerikan Laulajat, as a group, have been asked to take part in the affair if enough singers can journey to Sudbury this June, if not we may join the Sudbury choir as part of their program.  From all indications it will be a splendid occasion.  The festival will take place June 22-24.  For additional details visit www.finlandiavillage.ca/juhannus2007 , email:juhannus2007@finlandiavillage.ca, or call 1-888-255-7327.

Florida:  Floridan Laulumiehet (FL), once again, enjoyed a season filled with diverse activities.  As usual we, along with the Suomi Talo, arranged three fund raising dances.  It is amazing how, once the music starts, canes are tossed into the corner, arthritic joints forgotten, and newborn soles go sliding across the floor.  Christmas is always highlighted by our Piku Joulu, although, this year we missed Eric Planting’s annual sian lahtaus (a ditty concerning the demise of a hefty Christmas hog).  Eric, though, did in fact celebrate his 80th birthday with us a few months later.  He and the Helsinki Aikamiehet treated us to several outstanding concerts and presentations.  FL did host a well received karonka on their behalf.   The yearly highlight has become our Gala dinner/concert/dance which seems to produce smiling faced attendees (got to be the dinner).  Additionally, this year the choir Ladies introduced their first annual fashion show, WOW.  Other activities included flea markets, Finlandia Days, church, and Lepokoti performances.  And now, everyone left for the summer.

 

TIDBITS

 ♫  Sirpaleita matkan varrelta  ♪

    

 

Memories from the first Amerikan Laulajat Tour 1956

 

A request for a few memorable tid bits from the first AL tour brings just so many to mind.  There were several interesting firsts:  Presidential visit, railroad station arrival, memorial wreath placements, hospital-senior housing-veteran home stopovers, etc.

 

One special night stands out - our second day in Finland.

 

While enjoying a festive evening celebrating our arrival at the fabulous Helsinki Kalastajatorppa restaurant-night club, a surprise message arrived wishing the newly-formed Amerikan Laulajat Male Chorus a successful concert tour.  The message was sent by none other than Jean Sibelius himself.  Paul Sjöblom, son of our founding member Yrjö (George) Sjöblom, read the message. It was, indeed, a very moving occasion.  In attendance was our Helsinki 1956 Tour Committee, several foreign ministers and many Helsinki choir directors and members.  This was the beginning of our very successful 1956 tour.

 

Janne

 

 

Toronto 2006

 

Aikaa on vierähtänyt ja paljon on myös tapahtunut. Mieleeni nousee muisto Toronton matkasta. Lähtiessäni täältä Floridasta. Täällä oli silloin lämpimät ilmat, niin kuin melkein aina. Tapahtui yllätys. Törmäsin Atlantassa yhteen laulajista, jossa hän oli yönsä viettänyt. Loppumatka meni mukavasti, kun kaveri oli mukana.

 

Saavuttuamme Torontoon. Edessä oli toinen kokemus. Toronton sää ei ollut oikein vieraanvarainen. Sää oli kostea, kovin tuulinen ja kolea. Tällaisesta etelän elävästä tuntui, sielukin olisi jäätynyt.

 

Ystävien tapaminen kuitenkin lämmitti mieliä. Keskustelu kävi vilkkaana kuulumisia vaihdettaessa.

 

Toronton konsertti oli onnistunut. Siellä oli minullekin paljon tuttuja, vaikka olen Amerikan Laulajissa sieltä nuoremmasta päästä. Finnairin Mieslaulajat sykädytti mieltäni. Olen itse ollut samassa kuorossa laulamassa Suomessa ollessani. Saimme muistella menneitä yhteiseltä ajalta.

 

Lopulta kun ilta oli jo lähellä puoltayötä lähdimme kohti hotellia ja taas ilma oli kovin epäkohtelias. Räntää satoi ja kova tuuli oli vastainen ja minä kuljin pikkutakissa. Ette osaa arvata miten kylmä minulla oli. Onneksi huoneessa oli lämmintä ja viihtyisää.

Tällaisia muistoja yhdelta matkalta.

 

Hans Nyholm

 

 

Spring & Summer Birthday Greetings – Syntymäpäiväonnittelut                                                                                                    

       
  Lauri Luoma 80 Sudbury
  Viljo Heikkinen 80 Sault Ste. Marie
  Erkki Vehkakangas 80 Florida
  Pekka Kehusmaa 80 Toronto
  Pentti Halonen 80 Toronto
  Pentti Hirvonen 75 Thunder Bay
  Mauno Kojola 75 Toronto
  Aaro Alatalo 75 Sudbury
  Matti Makkinen 75 Chicago
  Aulis Salonen 70 Toronto
  Tom Ikavalko 70 Toronto
  Heikki Perttu 70 Florida
  Marlene Sovran 70 Sudbury
  Bob Jakola 70 Florida
  Harry Manner 70 Florida
  Hans Nyholm 65 Florida
  Richard Kangas 65 Sudbury
  Roy Erkilä 60 Sudbury
  Lauri Tainio 60 Sudbury

                                                 Onneksi olkoon ja  ISO KÄSI!!!!!!

 

Editorial correction:  During a review of past newsletters it was noted that then Chairman Harry Manner was reported as attached to the NY National Guard.  Colonel Manner was, in fact, affiliated with and subsequently retired from the New York Guard.  These are two distinctly different uniformed organizations in the New York "Division of Military and Naval Affairs" (DMNA).

 

Editors note:  To find out how to become a member of an American Laulajat choir near you, contact Jean Pellinen by e-mail at sirjanne@bellsouth.net or call him at (561) 432-3539.  Also visit the Amerikan Laulajat web site at www.amerikanlaulajat.com.

 

 

 

Amerikan Laulajat  2880 Lake Osborne Dr. #201, Lake Worth, FL 33461 USA
For problems or questions regarding this Web site contact r.jakola@att.net
2007

 

 

[Return to Home Page][Amerikan Laulajat][Chicago][Lantana][Sault Ste. Marie][Sudbury][Thunder Bay][Toronto][History]