THE SIBELIUS MALE CHORUS TÄYTTI 80 VUOTTA

 

The Sibelius Club of Chicago (sen alkuperäinen nimi) piti ensimmäisen konserttinsa 18. maaliskuuta 1934. Sen perustamisvuonna 1933 lähetettiin kirje Jean Sibeliukselle, jossa pyydettiin lupaa käyttää hänen nimeään kuoron virallisessa nimessä. Vastauksessa, joka oli päivätty 4. marraskuuta 1933 tämä maailmankuulu säveltäjä sanoi mm. " Minulla on kunnia luvata käyttää nimeäni kuoronne nimessä". Sibelius Mieskuoro (SMC) on ymmärrettävästi ylpeä kunnianosoituksesta, jonka he saivat, kantaa tämän suuren musiikkineron nimeä, samoin kuin ystävyydestä ja yhteistyöstä hänen kanssaan. 

 

Musiikin taso tuli esille, kun Sibelius kuoro otti osaa "The Century of Progress World Fair"in kuorokilpailuun ja voitti sen.

  

Kuoro on ollut tärkeä panos Illinoisin pohjois- osan suomalaisten, pohjois Amerikan sekä Euroopan kulttuurielämässä, joissa se on esiintynyt mm. uskonnollisissa tapahtumissa, itsenäisyysjuhlissa, Amerikan Laulajien juhlissa ja festivaaleissa sekä muissa tapahtumissa, joihin heitä on pyydetty. Viime vuosina kuoro on esiintynyt myös Suomi - Amerikka Yhdistyksen järjestämissä juhlissa. 

 

Sibelius Mieskuorolla on ollut alusta asti onnea saada laulunjohtajikseen erittäin lahjakkaita miehiä: Edwin Karhu, Chicago Conservatory of Music opettaja; Arthur Kitti, Bush Conservatory of Music and Chicago Symphony Orkesterin jäsen ja opettaja; oopperalaulaja Francis Gilsford sekä lahjakas viulisti Ralph Harju, joka myös johti Amerikan Laulajien ensimmäistä kuorovierailua Suomeen. Director Cantus Warren Polston johti Chicagon Sibelius Mieskuoroa vuodesta 1963 hänen ennenaikaiseen kuolemaansa asti v. 2005. Se oli pisin aika Sibelius Mieskuoron olemassa oloaikana. Warren johti viittä Amerikan Laulajien konserttimatkaa Suomeen johtajuutensa aikana. Chicagon kuoroa johtaa tällä hetkellä Eric Aho. 

 

Sibelius Mieskuoro on pitänyt yllä läheistä suhdetta Chicagon virolaiseen yhteiskuntaan. Kuoro harjoittelee, pitää konserttejaan ja kokouksiaan Estonia Housessa (virolaisten kulttuurikeskus). Virolaiset laulajat ovat olleet jo pitkään osana Sibelius kuoroa ja laulaneet yhdessä paikallisissa tapahtumissa ja Suomen matkoilla. Konserttimusiikki esitetään suomen-, englannin ja viron kielillä. Viime aikoina Sibelius kuoro on ottanut osaa myös Normennenes Festival of Song-tapahtumaan Chicago Scandinavian Clubilla. 

 

Sibelius Mieskuoron tarina menee syvemmälle edelläesitetystä. Se menee kuoron jäsenten ja johtajien sieluun, sydämiin ja ääniin, ovathan he olleet mukana kuorossa kaikki nämä vuodet. Sen tarina on syvissä tunteissä ja rakkaudessa musiikkiin ja taiteeseen, joka on näiden miesten rinnassa, sekä siinä innokkaassa vastaanotossa, jonka he ovat saaneet yleisöltään jo kolme neljännesosa vuosikymmentä. 

 

Amerikan Laulajat ja jäsen kuorot onnittelee Chicagon Sibelius Mieskuoroa (SMC) sen 80-vuotispäivänä. On suuri kunnia kuorolle, sen johtajille sekä musiikille, kun ovat pysyneet koossa korkeatasoisena näin monta vuotta. Jatkukoon ja menestyköön työnne yleisön viihdyttämisessä ympäri maailmaa.